En gammel sandhed lyder, at advokater har det godt både i modgang og medgang. I medgang stifter de selskaber, køber og sælger virksomheder og i modgang står de får at rekonstruere og konkurserklære de samme selskaber.

Advokaternes største udfordring er da heller ikke konjunkturerne i dag, men konkurrence fra jurister, ejendomsmæglere og banker, der går ind på advokaternes traditionelle forretningsområder.

I 2006 blev ”vinkelskriberloven” ophævet. Herefter kunne alle skrive skøder og i praksis hjælpe med køberberigtigelse i en bolighandel. Netop på boligområdet er der siden da sket en voldsom udvikling til stor glæde for forbrugerne – og frustration for de advokater, der ikke kan følge med.

Prisen er faldet, servicen forbedret

Der er sket 3 ting inden for boligadvokaternes virkeområde de sidste 10 år:

  • Prisen er faldet. Det har været normalt at betale 15.000 kroner for køberrådgivning og berigtigelse i København. I dag finder du samme ydelse til under 7.000 kroner hos mange boligadvokatfirmaer.
  • Der er kommet flere firmaer til, der alene ernærer sig som boligadvokater. De sætter ydelsen i proces og er derved mere konkurrencedygtige på tid end de advokater, der også laver andre typer af opgaver.
  • Jurister, ejendomsmæglere og banker er også gået ind på markedet og har bidraget til at presse prisen yderligere i bund.

Prispresset gælder både på den almindelige rådgivning, men også på et produkt som skødeskrivning, der i dag kan fås til en brøkdel af, hvad det kostede før i tiden.

I dag kan du ikke have et seriøst virke som boligadvokat uden en skarp proces for hver handel, en digital tilstedeværelse og mulighed for at sætte penge til i starten til markedsføring.

Spørgsmålet er så bare:

Hvad er næste retsområde, der bliver ramt?

I dag er boligadvokat-området det bedste eksempel på en advokatydelse, der er blevet hårdt ramt af internettet.

Det samme kan også siges for de advokater, der beskæftiger sig med familie- og arveret. Flere virksomheder tilbyder i dag at lave dit testamente eller din ægtepagt ud fra en spørgeskemabaseret app. Aarhusianske MinAdvokat var de første til at gøre dette tilbage i starten af 2000-tallet. Det tog 10 år før der kom konkurrenter – men siden da, er det også gået stærkt.

Virksomheden Qontra tilbyder dig at udarbejde ansættelseskontrakter og ejeraftaler med samme spørgeskemabaserede tilgang. Legaldesk, der er medstiftet af en advokat, tilbyder ydelsen inden for et bredt spektre af dokumenttyper.

Det tog tid før det skete – men digitaliseringen er nu ved at ’ramme’ advokaterne. For mange er det allerede sket. Og udviklingen herfra bliver kun mere spændende at følge.