I Danmark har vi opbygget et – sammenlignet med andre lande såvel indenfor som udenfor EU – unikt system til vores arbejdsmarked.

Du har mulighed for både at hyre og fyre nemt. Det danske system kaldes også for ”flexicurity”. Det er fleksibelt både for arbejdstager og arbejdsgiver, der med forbehold for de individuelle aftaler de har indgået har nemt ved at slippe af med hinanden.

En mulighed du bør benytte dig af i din forretning.

Performer en medarbejder ikke inden for et par uger, kommer medarbejderen heller ikke til det på sigt. Med mindre der er tale om en meget specialiseret stilling med få potentielle ansøgere bør du også overveje, hvor meget tid du ønsker at bruge på at få det enkelte samarbejde til at fungere.

A-kasser og social understøttelse

Bag flexicurity-systemet i Danmark ligger hele vores sociale sikkerhedsnet udgjort først og fremmest af dagpenge og a-kasser (arbejdsløshedskasser) og social understøttelse som kontanthjælp.

Se: Liste over billige akasser i Danmark

I Danmark har du mulighed for lige nu at være på dagpenge i 2 år. Dagpengesatsen er ca. 17.000 kroner før SKAT. Det kræver, at du i 12 måneder forinden du vil benytte dig af tilbuddet har været betalende medlem af en a-kasse. Derfor giver det også god mening for dig at melde dig ind i en a-kasse tidligt.

Det er få jobfunktioner i Danmark, der ikke har noget ud af fra starten af at melde sig ind i en a-kasse. Det gælder fx læger og advokater, der som arbejdstagere generelt står stærkt og derfor ikke har behov for et sikkerhedsnetværk i form af social understøttelse.

Prøv mange af og find de rigtige

Som arbejdsgiver kan du meget hurtigt efter ansættelse se, om din nye ansatte performer eller ej. Resultaterne behøver ikke at komme ind efter en uge, men du kan se, om du har en person der kan samarbejde og bliver en time ekstra – eller om arbejdet tydeligvis ikke engagerer personen, der leder efter en undskyldning for at gå en halv time tidligere hvornår muligt.

Slip af med de der ikke er engageret i din virksomhed fra starten af. Det bliver aldrig et succesfuldt projekt. Folk der gider skal du nok lære op med tiden!