Efter i mange år at have set raterne på containerfragt falde og falde, har de største rederier med Mærsk i spidsen nu besluttet sig for at hæve priserne for containerfragt. Således kommer det for fremtiden til, at koste 1250 dollars for at få fragtet et teu, fra Asien til Europa.

Kæmper mod faldende indtjening

Lige siden finanskrisen slog igennem i efteråret 2008, har rederierne kæmpet mod faldende fragtrater og stigende omkostninger. Det har i mange år været en kendsgerning, at der har været alt for høj kapacitet inden for containerfragt. Men ingen af de store rederier har ville drosle ned på deres kapacitet, men har tværtimod øget den i et forsøg på at kvæle konkurrenterne. Det har været en dyr strategi, og alle rederierne har tabt penge igennem de seneste 8 års tid og derfor vælger de nu alle at hæve fragtraterne for at gøre fragtruterne fra Asien til Europa mere rentable. Derfor har Mærsk nu varslet, at det bliver dyrere at få fragtet containerne over havet, og ikke længe efter Mærsk annoncerede prisstigninger valgte konkurrenterne at følge trop og hæve deres priser.

For mange om buddet

Der har i mange år været for mange rederier der fragtede gods over havene mellem Europa og Asien og tilbage igen. Derfor har fragtpriserne på containerfragt i mange år været for nedadgående, det har betydet at de store rederier har haft mere end ualmindeligt svært ved at tjene penge på deres virksomheder og gøre dem rentable på længere sigt.