Når man er udbyder af et produkt eller en ydelse, som folk er en smule akavet eller pinlig berørt over at skulle købe, kan man stille spørgsmålstegn ved, hvordan dette gøres bedst. Det kan nemlig være, at man ved at være meget åben omkring forbrugerens ”problem” skræmmer folk væk. Når man er specialist i en branche, så ved man, hvem ens kunder er. Denne specialistviden bør man altid benytte til at sætte sig i kundens perspektiv, da man på denne måde bedst kan forestille sig, hvordan man effektivt imødekommer dem.

 

Præsenter en løsning

 

Det er vigtigt, at man ikke underkender det problem, som den potentielle kunde har og derfor skal bruge en given virksomhed til at løse. Derudover er det samtidig vigtigt, at man ikke understreger den potentielle kundes problem, men i stedet løsningen på det! Det er altså her man skal være påpasselig og tænke længe over, om forbrugerne kan blive stødt eller fornærmede ved det budskab, man som selskab vælger at markedsføre med.

Sælger man eksempelvis hårtransplantationer, som Poseidon-klinikken gør, skal man dermed ikke køre i, hvor ærgerligt det er at miste håret, men i stedet hoppe direkte til, hvor effektiv man er til håndtere problemet. Brug derfor så lidt plads som muligt på at beskrive det problem, der skal fikses. Den potentielle kunde er udmærket godt klar over, hvad dette problem indebærer.

 

Vær beskeden i dit budskab

Det kan være, at den potentielle kunde rent faktisk har svært ved at erkende, at personen har et problem. For at holde fast i forrige eksempel, kan man nemt bilde sig selv ind, at man slet ikke har brug for en hårtransplantation, selvom man faktisk inderst inde ville ønske, at man havde mere hår på hovedet.

Hvis man derfor har meget aggressive budskaber i sin markedsføring, som fx ”Er du også ved at blive skaldet?!”, vil forsvarsmekanismen i forbrugerens underbevidsthed med det samme træde i kraft og i ren benægtelse tænke: ”Nej!”.

Undgå derfor at prøve at få forbrugeren til at anerkende, at personen har et problem. Det er noget han selv skal gøre, hvorefter personen selv vil henvende sig til dem med den bedste løsning.

Betingelsen for, at det ikke er nødvendigt at benævne problemet, er, at man markedsfører sit produkt til en relevant målgruppe, som alle vil kunne relatere til det problem, som man præsenterer en optimal løsning på. Sørg derfor for at læg meget energi i at være forsikret om, at de personer, der befinder sig i målgruppen, har karakteristika, der gør, at de vil finde det givne produkt eller ydelse interessant.

 

Ovenstående er blot eksempler, da der findes mange forskellige gode råd til, hvordan bedst muligt henvender sig til potentielle kunder i ”sarte” brancher. Dog håber vi, at det har givet en idé om, hvad best practice er for virksomheder i sådanne brancher.