Hvis du står som ejer af en virksomhed, er der utrolig mange ting, som du skal have styr på og have i baghovedet. En af de ting er at overveje, hvem virksomheden tilfalder, hvis du skulle gå bort. Det er nemlig de færreste virksomhedsejere, der ønsker, at den skal falde i de forkerte hænder. Men hvordan er det nu lige, at alt det her med arv og arvelove hænger sammen? Det kan være et utroligt indviklet område at begive sig ud på, og det er de færreste normale danskere, der har en forståelse for emnet. Derfor har vi i denne artikel samlet lidt information angående hovedpunkterne, når det kommer til din arv.

Hvem skal arve?

Hvem er det så egentlig, der skal arve din virksomhed, hvis du skulle gå bort? Der er en lang række arveregler, der skal følges, hvis du ikke efterlader dig et testamente. Blandt andet bestemmes det ud fra tre arveklasser, hvem der skal arve din formue. Den første klasse, som er de første, din arv tilfalder, består af din ægtefælle og dine børn. Din ægtefælle vil modtage halvdelen af din arv, imens dine børn må dele den anden halvdel. Skulle der være nogle anomalier i form af, at din ægtefælle eller dit barn er gået bort, vil arven gå videre til dine børnebørn og endvidere oldebørn. Den anden klasse kan kun modtage arven, hvis der ingen er i den første klasse til at modtage den, og den tredje klasse modtager kun, hvis der hverken er nogen i første eller anden klasse til at modtage.

Det er dog ikke alle, der ønsker, at ens børn eller ægtefælle skal stå for ens virksomhed, og det er i sådan et tilfælde en nødvendighed at oprette et testamente. Vil du sikre, at din virksomhed ender i hænderne på den rigtige, skal du altså benytte dig af denne mulighed.

Bestem det hele med et testamente

Ønsker du, at det er dig, der får lov til at tage beslutningen om, hvad der skal ske med din virksomhed efter din bortgang, er det altså nødvendigt for dig at kontakte en arveretsadvokat og oprette et testamente. Selv hvis du synes, at arvereglerne er gode nok for dig, er det en god ide at sammensætte et testamente, eftersom der på den måde ikke kan komme til at råde tvivl. Med et testamente står dit sidste ønske og din sidste vilje sort på hvidt, hvilket ikke kan betvivles, og der vil derfor også være mindre risiko for komplikationer.

Ved at oprette et testamente sparer du også de tilbageladte for lange indviklede arvesager, og der er også mindre risiko for splid og konflikter, da dine ønsker træder tydeligt frem på skrift. Alle har på et eller andet tidspunkt hørt om mindst en forfærdelig arvesag, der har ført til strid og splid mellem familiemedlemmer. Du kan heldigvis undgå at udsætte nogen for disse arvesager ved at oprette et testamente.