I medierne bliver der skrevet meget om iværksættere, e-handel og hvordan vi i stigende grad køber ind på nettet (og i faldende grad i butikkerne).
Det er fænomenet, der for nyligt slog FONA ihjel og lod kæden overtage af den Elgiganten.
Men den enes død er som bekendt den andens brød.
E-handel er en mulighed for dig for at starte din egen virksomhed.
For mange er iværksætteri lig med en stor investering og bunden kapital. Sådan er det også, hvis du køber et stort lager ind for at starte en webshop. Men sådan behøver det ikke at være.
Har du hørt om dropshipping?
Du klarer salg og markedsføring
Med dropshipping lader du en tredjepart – ofte producent – om at sende varerne ud til forbrugerne. Du skal således ikke styre dit lager. Du skal sætte en webshop op og sørge for, at der kommer betalende kunder ind i forretningen. Men afsendelsen af produkter og kapitalbindingen står en professionel virksomhed eller producenten for.
På den måde undgår du at skulle stille op med et stort kapitalapparat for at starte en virksomhed. Det er også relevant i tilfælde, hvor du produkter du ønsker at sælge ikke er mulige at have på et almindeligt lager.
Nogle webshops kører med en kombination. Hos Stigefabrikken i Roskilde har de eget lager med mindre produkter – men sælges der store stillads-samlinger, så er det ofte producenten, der sender direkte ud til forbrugeren. Stigefabrikken er således ren mellemmand.
Og som alle ved fra den britiske film Layer Cake med Daniel Craig:
The art of good business is being a good middleman.
Udfordringer med dropshipping
Træerne gror sjældent ind i himlen. Det er heller ikke tilfældet med dropshipping.
Når du lader en anden enhed om at styre dit lager, så mister du ansvar, men også muligheder. Et optimalt driftet lager er en konkurrencefordel. Du skal sende dine pakker hurtigt og konstant optimere på, hvor hurtigt, det kan lade sig gøre.
Når du lader en anden virksomhed om at pakke dine pakker og betaler en fast pris, så mister du en mulighed for at optimere på din forretning, som dine konkurrenter har.
Med færre parametre at skrue på, så er du mindre konkurrencedygtig.
Dropshipping virker derfor fortrinsvis godt i brancher med ”besværlige” produkter, hvor konkurrenterne er få – det er ikke en oplagt løsning, hvis du vil sælge forbrugerelektronik eller covers til mobiltelefoner, der som blodrøde markeder er svære at entrere på.
